webmail

 

A. Munters    Motorvrachtschip Inspe IV

 

Het begon allemaal in 1925. Familie Leenderts uit Rotterdam bouwde het sleepschip de "Johan Theo". Dit sleepschip werd gebouwd in Heusden bij scheepswerf de Haan en Oerlemans. Het schip kreeg bouwnummer 92 met een laadvermogen van 1356 ton.
In 1984 nam mijn vader de Johan Theo over en gaf deze toen de naam "Inspe IV". Deze naam werd gekozen omdat hij al drie andere sleepschepen in zijn bezit had gehad met de naam Inspe.
De naam Inspe is oorspronkelijk uit 1905 en werd door meneer Dekker op zijn toenmalige sleepschip gezet.
Betekenis van de naam Inspe is:( in afwachting van ).
In de tijd van mijn vader als eigenaar werd er veel veranderd aan het schip. Het vlak werd vernieuwd. Er kwam een boegschroef, de Denneboom werd verhoogt en de tonnage werd vergroot door meer diepgang.
In 1998 nam ik het schip over van mijn vader.
Ik besloot in het jaar 2000 er een motorschip van te maken en liet het sleepschip in  samenwerking met Machinefabriek Padmos  en Scheepswerf Kooiman ombouwen. Als hoofdmotor kwam er een Mitsubishi met een vermogen van 860 pk.
In de opvolgende jaren vonden er vele vernieuwingen en verbouwingen plaats. Bijvoorbeeld de houten vloer werd vervangen voor een stalen vloer.
In 2007 is het schip voor de tweede maal verdiept en kreeg toen een laadvermogen van 1505 ton.
In 2010 is de boegschroefinstallatie plus de Daf motor vernieuwd.
Het schip voldoet nog steeds aan de normen van deze tijd en ik zal er alles aan doen om dit nog vele jaren voort te zetten.

Met vriendelijke groet,
Eigenaar/schipper Ad Munters